Risico van microdermabrasie en chemische peelings bij huidklachten

“Microdermabrasie kent vrijwel geen bijwerkingen en is geschikt voor alle huidtypen en huidskleuren.” Het helpt tegen allerlei ongewenste verschijnselen zoals littekens, rimpels, acne, noem maar op. Bovendien is het pijnloos en veilig.

Tenminste dit wordt overal op het internet geadverteerd, maar is het wel zo? Er zijn risico's verbonden aan deze gezichtsbehandelingen.

Bij microdermabrasie worden dode of beschadigde huidcellen verwijderd door middel van een mechanische peeling met kleine kristallen.

En dan zijn er nog chemische peelings, ook tegen huidveroudering. De lichtere peelings kunnen thuis of bij een salon.

In de “daily mail” stond een artikel over toenemende bezorgdheid van sommige dermatologen over de mogelijk schadelijke lange termijn effecten van deze gezichtsbehandelingen. Het lijken “wonder” middelen, die na een eerste positieve ervaring van baby zachte huid, verslavend kunnen werken. Sommige vrouwen laten hun huid 1x in de week of vaker behandelen, of doen dit zelf thuis. Ze blijven volgens het artikel dan zitten met couperose, een dunne huid, acne, rode vlekkerige plekken, oneffenheden en pigmentvlekken.

Er worden een aantal problemen geschetst, namelijk;

  • Sommige huidtherapeuten hebben niet genoeg training en / of ervaring om de verschillende huidtypes te herkennen. Ze vragen niet naar huidproblemen of medicatie gebruik. Bij het gebruik van Roaccutane bijvoorbeeld, kan de huid dramatisch reageren op microdermabrasie of chemische peelings
  • Mensen maken soms te vaak gebruik van de behandelingen. Zeker nu het mogelijk is om zelf een chemische peeling of microdermabrasie thuis te doen

Onjuist en / of te vaak exfoliëren kan leiden tot een zeer gevoelige en dunne huid.

In het artikel wordt uitgelegd dat mensen zich soms niet realiseren dat de dode huidcellen wel degelijk een belangrijke functie hebben. Het is een belangrijke barrière die ervoor zorgt dat “de slechte dingen buiten blijven” en het vocht binnen. De cellen beschermen tegen acne bacteriën en vervuiling, maar ook tegen UV stralen.

Vaker dan 1 x per maand de buitenste huidlaag verwijderen kan leiden tot ontstekingen, couperose, een rode vlekkerige huid, extreme gevoeligheid voor zonlicht.

Tegen de gevoeligheid voor zonlicht kan een zonnebrandcrème spf 50 werken, maar het is misschien beter om helemaal de zon te mijden. Een zonnebrandcrème moet zich hechten aan de buitenste (na peeling verwijderde) huidlaag om goed te kunnen werken.

Bij Acne wordt er gewaarschuwd tegen een jojo effect als gevolg van een peeling of microdermabrasie. Wanneer de huid beschadigd wordt reageert deze met repareren en het aanmaken van nieuwe huidcellen. Deze kunnen de poriën verstoppen wat leidt tot acne. Om de acne te bestrijden ondergaan mensen opnieuw een gezichtsbehandeling.

Om problemen te voorkomen en geen nadelen te ondervinden van een mechanische of chemische peeling is het belangrijk dat de peeling uitgevoerd wordt door iemand die getraind is en ervaring heeft. En niet vaker dan 1x per maand

Doe het in ieder geval niet als je last hebt van:

Acne, Rosacea, Couperose, en zeker ook niet als je roaccutane gebruikt.

 


Voorbeeld van microdermabrasie voor thuisgebruik

: Dr. Brandt Microdermabrasion Skin Exfoliant 60g/2oz

 

Gerelateerde artikelen

  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Facebook

Plaats reactie

Laat weten wat je denkt..

Beveiligingscode
Vernieuwen